Se pénz, se posztó ...


SE PÉNZ, SE POSZTÓ…

Miért kaptak kevesebb pénzt év végén a szakrendelők, mint előző évben?

 

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség mély csalódottságát fejezi ki az év végi OEP-kasszamaradvány elosztásával és általában a járóbeteg szakellátás helyzetével kapcsolatban.  A kórházaktól független járóbeteg szakellátók a 2015. évi összeg kevesebb, mint ötödéhez, mindösszesen 263 millió forintnyi forráshoz jutottak a 2016. karácsonyán a rendelkezésre álló több mint 8 milliárd forintból.

 

Mindez annak ellenére történt, hogy a Szövetség a döntéshozóktól, az érdekképviseleti egyeztetések és megbeszélések során ígértet kapott, hogy hasonló mértékű többlet finanszírozás áll majd rendelkezésre, hasonló elvek mentén, mint előző évben. Ezért – bár 2016-ban a szakrendelők kimaradtak a kórházi konszolidációs többletforrások elosztásából, – a járóbeteg ellátó intézmények remélhették, hogy anyagi és szakmai helyzetüket legalább fenn tudják majd tartani az év végi kasszamaradvány megfelelő arányú részesedésével.

 

Sajnos nem így lett, miközben a médiát rendszeres időnként meg-megrázza a járóbeteg szakellátásban a betegek ütemezett ellátását szolgáló betegfogadási listák hossza („várólisták”), és az ellátások hozzáférhetőségének problémája („miért csak heti egyszer van szemészeti szakrendelés?”). Számos felmérés, és a gyakorlati tapasztalatok is igazolják, hogy az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatban adódó legszélesebb körű elégedetlenséget a rendelőintézeti időpontokra történő előjegyzés hossza, illetve az ellátások helyén történő további várakozás okozza.  A Szövetség álláspontja hogy az anyagi források csökkenése nem hogy javulást, de a jelenlegi helyzet további romlását hozhatja magával.

 

A Szövetség aggályosnak tartja, hogy vissza-visszatérően szembesülni kell azzal, hogy a járóbeteg szakellátás csak a szólamok szintjén fontos, a források elosztásakor immár sokadszorra sorolódott hátra. A 2015. évivel közel megegyező nagyságrendű kasszamaradványból a független járóbeteg szakellátóknak a 2015. évi összeg kevesebb, mint az ötöde jutott, így összességében az eredeti költségvetésen túli, csaknem 69 milliárd forintnyi forrás csupán 0,38%-a jutott a szakrendelőknek! Az elosztás egyenlőtlenségét mutatja, hogy van olyan egyetem, amely önmagában több mint négyszer annyi forráshoz jutott kasszamaradványként, mint az ország összes rendelőintézete együttesen! (Emlékeztetőül: átlagosan évente minden magyar állampolgár 7x veszi igénybe a járóbeteg szakellátást!)

 

A 2017-2018-as esztendőre vonatkozó stratégiai teendőket tárgyaló kormányhatározat nagy része az alapellátáshoz és a járóbeteg szakellátáshoz kötődik. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség álláspontja szerint egy stratégia komolyan vehetőségének és végig vitelének valós szándékát leginkább a források hozzárendelése és a költségvetés képezi le, így a kormány által megfogalmazottak értelmében kezdeményezte a 2016. és 2015. évek közötti kasszamaradvány különbségek biztosítását céltámogatás vagy más formában.

 

 

Bejelentkezés
Hírek
Sajtóközlemény 2019.04.09
2019-04-10

Sajtóközlemény 2018.07.09
2018-07-10

Sajtóközlemény
2017-06-23

Se pénz, se posztó ...
2017-05-04

Járóbeteg szakellátási konzultáció
2016-03-21
 
© 2012 Minden jog fenntartva Medicina 2000